Terug naar de artikelen

logo

Israel Update:
Mureniyah Gedood
©Februari 2008 Asher Intrater

De meest gezochte terroristenleider in de wereld (mogelijke uitzondering: Osama Bin Laden) is deze week in Damascus. Imad Mureniyah (Mughniyeh, Moughniyah) plande en commandeerde terroristische activiteiten van Hezbollah in Libanon en coördineerde hun activiteiten met Iran en Syrië. Hij kwam afgelopen maandagavond in het geheim naar de viering van het 29-jarig jubileum van de Iranese Revolutie.

De volgende avond (dinsdag 12 februari) om 22:30 verliet hij zijn appartement in de buurt Kfar Susah in West-Damascus. Hij stapte met zijn lijfwacht in zijn zilverkleurige Mitsubishi Pajero en toen hij de sleutel omdraaide ging een bom onder zijn stoel af. Mureniyah en zijn lijfwacht waren op slag dood, verder niemand raakte gewond.

De Hezbollah leiderschap is geschokt. Nasrallah verkondigde de intentie tot “open oorlog” en het “wegvagen van Israël”.

De Israëlische regering ontkende (uiteraard) elke betrokkenheid. Minister President Olmert, Minister van Defensie Barak en Mosad leider Meir Dagan hebben niet gereageerd.

Woordvoerder Sean McCormick van Ministerie van Buitenlandse Zaken bracht de korte verklaring naar buiten dat “de wereld nu een betere plaats is zonder deze man”.

Mureniyah was verantwoordelijk voor:

23 oktober 1983 – beschieting van VS basis in Beirut; 299 doden.

4 november 1983 – beschieting van Israëlische basis in Tyre; 29 doden.

10 maart 1985 – beschieting van een caravan buiten Metulla; 12 doden.

Juni 1985 – kaping van TWA vlucht 847 van Athene naar Rome – doden van een Amerikaanse matroos tijdens de vlucht; gooide het lichaam op de landingsbaan.

17 maart 1992 - beschieting van de Israëlische ambassade in Buenos Aires, 29 doden.

18 juli 1994 – beschieting van Joodse gemeenschapscentrum in Buenos Aires,85 doden

7 oktober 2000 – kidnapping van Omar Sawad, Benny Avraham and Adi Avitan.

12 maart 2002 – beschieting dicht bij de stad Metsuba; 6 doden.

12 juli 2006 – kidnapping van Eldad Regev en Ehud Goldwasser; 8 anderen gedood.

Israëlische beveiligingsdiensten waren er van overtuigd dat hij een grote terroristische aanval aan het voorbereiden was en dat hij gestopt moest worden voordat dat plan kon worden uitgevoerd.

Diverse Israëlische familieleden van Mureniyah’s slachtoffers werden gevraagd om een reactie. Bijna allemaal zeiden ze dat zijn dood hun geen blijdschap of comfort gaf, maar dat het goed was dat gerechtigheid gedaan was.

Pe'er in Qatar

Israëlisch vrouwentennis ster Shachar Pe’er maakt geschiedenis deze week als ze naar Qatar vliegt om deel te nemen in een tournament in de hoofdstat Doha. Dit zal de eerste keer zijn voor een Israëli om deel te nemen in een Arabisch Moslimitische Perzische Golf natie. Israëliërs zien haar als een soort van goodwill ambassadeur op haar reizen over de wereld om te tennissen.

Goed Nieuws vanuit defensie

Afgelopen week waren M' en T' uitgenodigd door een groep van ongeveer 30 religieuze Joodse officieren in het Israëlische leger om de betekenis van Messiaans Jodendom uit te leggen. De discussie en vriendschappelijke bespreking ging door voor bijna 2 uur.

Korte prediking artikel:

Vriendschap en Discipelschap

Yeshua (Jezus) zag discipelschap als een trainingproces dat in fases plaatsvond, waarvan de laatste vriendschap was.

Johannes 15:14-15 – Jullie zijn mijn vrienden wanneer je doet wat ik zeg. Ik noem jullie geen slaven meer, want een slaaf weet niet wat zijn meester doet; vrienden noem ik jullie, omdat ik alles wat ik van de Vader heb gehoord, aan jullie bekendgemaakt heb.

Tijdens elke fase van gehoorzaamheid gaf Yeshua Zijn discipelen meer persoonlijke kennis van Zichzelf en Zijn Vader. Tijdens elke fase van onderwerping aan autoriteit gaf Hij hen meer autoriteit om henzelf te oefenen. Ze begonnen niet als vrienden, maar als dienaren. Met de tijd veranderde hun dienaarschap in volle vriendschap.

Yeshua onderwierp zichzelf aan autoriteit, gehoorzaamde Zijn Vaders wil en leefde een leven als dienaar. Zijn discipelen moesten zoals Hem worden voordat ze vrienden konden worden. Door discipelschap ontwikkelden ze dezelfde karakterkwaliteiten die Hij had. Terwijl ze deze kwaliteiten ontwikkelden werden ze een eenheid in hart. Daardoor werd hun vriendschap dieper en dieper.

Wie waren Yeshua’s vrienden? – Dezelfde mannen die zijn discipelen waren.

Wij zijn onze vrienden? – Diegenen die door een vergelijkbare training, onderdanigheid en karakterontwikkeling met Yeshua gekomen zijn.

Ditzelfde is waar voor het opvoeden van kinderen. Ouders moeten het doel in de gaten houden. Uiteindelijk zouden hun kinderen hun vrienden moeten worden. Kinderen moeten leren om te gehoorzamen; ze kunnen niet beginnen als vrienden. Als ze geen gehoorzaamheid leren zullen ze uiteindelijk rebelleren en vriendschap loyaliteit verraden. Pogingen om je kinderen als vriend te hebben zonder het discipelschapsproces zullen niet slagen.

Aan de andere kant, noch het opvoeden van kinderen, noch het discipelen zijn alleen voor het doel van gehoorzaamheid en opleiding alleen. Het doel van gehoorzaamheid en opleiding is vriendschap. De ultieme test van ouder- en discipelschap is het vrienden worden aan het einde van het proces.


Terug naar de artikelen uit 2008


Terug